tiistai 19. maaliskuuta 2019

Säveltämisestä jotakin

Kirjoitin tämän aluksi edellisen kohdan perään, kun on samantapaisen kuuloinen aihe, mutta kyllä tmä taitaa pikemminkin eri aihe olla.

19. maaliskuuta 2019   Tässä joku päivä mietin, voiko omalla lähestymistavallaan, elämäntavallaan yms valita esim, paljonko on luontoa tai jotakin rakastamaansa asiaa elinympäristössään, ja mietin, voisiko siitä tehdä laulun, ja niin kokeilin, vaikka oli musiikin kannalta huono päivä, jotenkin monotoninen, mutta niin sävelmän palasesta tuli pidempi, jo laulun pituusluokkaa ainakin lähes tulkoon:

Löysin netistä nuotinkirjoitusnettisivut, mutta jotenkin jäi vähemmän näkemyksellinen olo niistä, kuin ne olisivat paljolti nuoteista haaveilevien eikä juuri säveltämisen hetken tuomia, mutta niin jäin miettimään, että olisi kiva saada kommunikaatioyhteys sävellystaitoisiin, ja jotakin se toi näkemystä ja jotakin taas katosi, kuin moni pakertaisi eikä olisi niin kerrottavaa, vahvanhenkisiä hetkiä ja niiden tyyppistä elämänviisautta.

Olen tehnyt vuodenaikablogia ja siitä kevätosio jotenkin ontuu tai sitten juuri täällä Savonlinnassa ei osata kevättä. Mutta niin eksyin tekemään tänään sävelmän kivemmasta tavasta hahmottaa loskasää:

http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html
http://finnishskills.blogspot.com/2014/11/living-with-seasons.html

* * *

23.3.2019   Sitä mietin tuota loskasään ohjetta säveltäessäni ja kanssa siitä seuraavaa öaihdutusohjetta laittaessani sävelten keilelle, että pitäisi olla säveltäessä elämän elementti yleisellä tasolla ja sen tunnelman ja meiningin mukaan säveltäisi sen suunnilleen keskikohdiltaan niin, että se kertoisi, millainen tuo ilmiö maailmassa yleensä on ja miten siihenliittyviä taitoja oppii eli mikä on noiden taitojen meininki. Niin ei olisi liian henkilökohtainen tai sattumanvaranen tyyli vaan jotenkin sivistävää kuulijalle, jotenkin hyvälaatuisesti valittu. Mutten sitten tiedä, kun nuo ovat ohjeita molemmat, että miten jos haluaa elämisen meiningin lauluun, niin onko tuo näkemys oltava hetken havainnoissa yhtenä ulottuvuutena vai täytyykö vain sovinnolla säveltää erityyppinen laulu tai sävelmänpätkä.
Tuo laihdutusohje ei ole sävelmä, kun siinä ei tuo liikaan läskiin viittaava pätkä ole tavoitteenomainen niin kuin sävelmissä yleensä kuuluisi olla vaan vain viittaa tunnistamistarkoituksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti