22.1.2020 Katsoin eilen netistä, minkä verran Teosto-korvauksia voisi säveltäjä saada, jos hänen sävellyksiäänsoitetaan radiossa. Jos ymmärsin oikein, ensin olisi pitänyt liittyäö Teostoon, mikä olisi maksanut 100 euroa, ja sitten olisi radiosoitoista saanut korvausta noin euron per minuutti, joka minun tapauksessani (keävtaiheisia sävelmänpäktiä + jotakin muuta) olisi voinut tuoda ehkö 10 euroa vuodessa, mikä meinaa,että silloin olisi alkupanostukseni maksanut itsensä takaisin kymmenessä vuodessa. Eli tuloja ei voi saada, ja oikeuksien luovuttaminen Teostolle kuulostaa kyseenalaiselta. Kuitenkin ihmiset arvostavat musiikiia ja toivovat, että musiikin avulla voisi elää, esim. luulevat, että voi elää osapäivätyön verran. En olettanut voivani saada paljon teosto-korvauksia, mutta toivoin, että Kela-tien päälle voisi saada silloin tällöin jotakin, esim. vuodessa sata euroa, niin että jotkut isommat hankinnat, joita vähävarainen tarvitsee, tulisivat helpommiksi. Mitä esim. kansamnterveu´yteen vaikuttaisi, jos kymmenesosa lääkäreistä (siis palkat ohjattaisiin eri tarkoitukseen) korvattaisiin muusikoilla ja kai näkemyksellisillä kirjoittajilla (lähinnä 60+-vuotiailla) yms? Katselin eilen YouTube-musiikkivideoita, vanhoja suosikkejani ja jokin stadionkonsertti jättipohtimaan, oletetaanko muusikot niin rikkaiksi, kun musiikki on kukkeaa, että tavallinen ihminen toivoo, etteivät olisi niin paljon keskivertopalkansaajaa rikkaampia, ettei tavalline opsikelija tms voiis olla tekemisissä heidän kanssaan. Onhan vaikkapa 10 euron Teostokorvauksen sijasta kevät sinällään kivempi kokemus, kukkeampi kuin tuo rahamäärä,mutat silti tarvitsisin arhaa tavallisiin hankintoihin. On ikävää, että ison kaliiberin ihmisten työt ovat palkattomia, mikä johtaa mm vanhusten vähävaraisuuteen ja tarkoittaa, ettei markkinatapous toimi yhteiseksi hyväksi niin hyvin kuin mikä oli ideana.
* * *
28.3.2020
"
Hei
Olin tänä vuonna hakenut apurahaa säveltämiseen yhdeksi kuukaudeksi
ensi kesänä, mutta nyt tuli päätös ja en saanut.
Yst. terv. Hannele
Olin tänä vuonna hakenut apurahaa säveltämiseen yhdeksi kuukaudeksi
ensi kesänä, mutta nyt tuli päätös ja en saanut.
Yst. terv. Hannele
28. maaliskuuta 2020 klo 16.43 | |
Hei
Kun sain tuon kielteisen apurahapäätöksen, niin samalla tuntui kuin maailmassa tai ainakin Suomessa olisi koronatilanne huojentunut. Voiko se olla niin iso juttu? Katsos kun Euroviisut on iso juttu ja maailman kansojen kyky elää harmoniassa, ja se jos kevät menee kivemmin kuin aiemmin. Niin se voi olla tavallaan kamalan iso juttu, mutta miksi se sitten epidemiaan vaikuttaisi? Mutta samalla huojentui vaikutelma siitä, miten kaunista musiikkia voiis tehdä. Apurahasta tuli vaikute kuin Valvoon Kohta kesä voi alkaa (vai mikä sen nimi nyt olikaan) olisi apurahansaajan säveltämä ja huono tunnelma juuri paurahan vaikutusta, kun taas jos vain kulkee ulkona kevättä seuraamassa, niin luulisi,e ttä sellaisesta voi ihan kivan sä'velmän tehdä,muttei siitä saa yhtään rahaa. Yst. terv. Hannele
" 14.9.2021 " Uutisissa kerrottiin, että sanoittaha Junnu Vainion muistoksi istutettu jo 10cm paksu saarnipuu oli tuhottu. Kuvassa näkyi jäljellä vain suora runko ja myutama harva lehtihuisku, kuin olisi sanoittajan elämästä jätetty vain lsulut, mutta varmaan elämä on ollut laajalti soiva ja monella tapaa osaavainen ja elämänviisas, elämänmakuinen. Muetin, että niinkö minun elämälleni nyt on käynyt, kun en osaa oikein mutään. Äitipuoleni olisi varmaankin halunnyt jättää vain matukan laskyt, vaikka olen tehnyt monenlaista muuta hienoa ja matikkaa vain pänttäsin pakotettuna, en omannut siinä kummempia lahjoja, rahjustin vain. Vaikka toisaalta oonhan nyt nukkumisrn lisäksi lukenut uutisia ja kattonu nettivideoita, että onhan sekin jotakin, vaikken niin fiksu ole ollut enkä psljoakaan saamut aikaan.
Yst terv. Hannele" |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti