lauantai 8. kesäkuuta 2024

Lapsuusmuistoja säveltämisen taitoon liittyen

 Kun käänsin laulun "Itkevä huilu" sanat englanniksi, ks. https://learntalents3.blogspot.com/2024/06/preys-paths.html , se toi jälkikäteen niin paljon tuohon lauluun liittyviä lapsuusmuistoja mieleeni, etten enää tiennyt, olinko voinut näkemykseni, viisauteni osalta olla ollut tekemässä tuota laulua ja sen sanoitusta - vai halusinko vain niin kovin oppia sellaisia lauluntekotaitoja. 

Myös muutama muu lapsuudesta asti tuttu heti mieleen tuleva laulu tuo saman: olenko miettinyt kovin, miten tehdä laulu, vai olenko yhdessä perheenjäsenteni kanssa ollut tekemässä laulua?

"Mä mistä laulun aiheet saan... ...niin paljon on aihetta lauluun!" (Tästä on muustkuva kuin äitini tms olisi kysynyt, osaatko tehdä tällaisen laulun, ikään kuin yhtäkkiä tentannut sen, niin että ehkä vain toistin äsken radiosta kuultua.)

"Ennen oli miehet rautaa, laivat oli puuta, hii-o hoi!..." (Tässä varmaankin sama: radion laulu tehnyt vaikutujsen etenkin kertosäkeellään.) 

Kaksi vanhaa tukkijätkää (olen syntynyt elokuussa, nikn laulun aihe jotenkin sopii, ja mökkeilyn tenho, mutten tiedä, miten olisin ollut laulua tekemässä, se vain tuo elokuun mieleen ja järvenrannan) 

Syyslaulu (katso aiemmin korjatut sanat, mm Illat sammuvat ruskeaan hämäryyteen, ja Kotimatka pitkä ol'.) kuin joku olisi koulussa musiikkitunnilla kehunut näkemystäni syksyn säistä ja säveltänyt sen koulusta kotiin tultuani (vastaantulijoita oli kyllä yhdestä muutamaan, mutta ihmuskontaktini olivat usein ikäviä ja sää, luonto, yms taas usein tenhoavia, ja niin monelle laulun hahmotus ja sanojen viesti menevät päin vastoin kuin minulle, jos pitävät ihmiskontakteista enemmän kuin säistä, luonnosta, yms). Ja sävelmässä ensin hämärää kotona mutta illemmalla sytytetään valot. Vuodenaikojen elämisen taidosta kirjani, suom. ja engl., 2010-luvulta, katso https://miraclelikenature.blogspot.com/2024/01/book-living-with-four-seasons.html , blogissa ekirjojani ilmaisina versioina ja blogilinkkejä. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti