torstai 28. maaliskuuta 2019

Sävelmän kappaleita kevään säihin & kevääseen

Teen pitkään vuodenaikakirjoitukseeni http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html kevään osion avuksi sävelmänkappaleita kevään perustaitojen tueksi. Joillakin kevät on huhtikuumaisen kraahmallinen ja palikkajärkinen ja ankea. Siihen jos haluaa säveltää jonkin neuvon, niin on kai tärkeää sävelmässä kuvata miten kävellään keväällä tuossa säässä arkijärkisen tunnelmatajuisesti ja ymmärtäen, miten maisemassa on tervehenkinen elämä luonnollinen. Siis askelten rytmin kuvaus, vaikkapa että menin ensin tuonne katselemaan lumen sulamista ja sitten tuonne, jottei tule ajattelun avuksi kauniimman ja viisaamman elämän ymmärtämisessä vain rappuset ja tyhjät seinät sekä ehkä kuolleen heinän ankeus ja antiseptisyyden voimattomuus (johon auttaa, kun pitää aina ihon luona kerroksen lämmintä ilmaa).

(21. huhtikuuta Lisäänkuvia, jotta teksti olisi mielenkiintoisempi ja aiheenmukaisempi:)

(9. huhtikuuta 2019   Lisään tähän tämän ekankin:
)
Tässä muutamia sävelmänkappaleita viime päiviltä.






Tää viimeinen on jos maisema tuntuu ankealta, kun on pilvisenä päivänä sisällä, kun on tiet jo sulat muttei paljon muuta. Ja eka ankeaan oloon vain,vähän aiemmin tehty ja toi vaikutelman,että sitä juuri kaivattiin. Ilmeisesti etenkin huhtikuulle tarttee säveltää sisätilojen ankeutta helpottavia laulunkappaleita. Toi keskimmäinen oli eilen, kun aurinko paistoi, lumi suli ja tuntui,että nyt alkaa se kausi, kun on hyvä vaellella ulkona pitkiäkin matkoja, mutta eilinen oli vasta liikkeellelähdön tunnelmainen, ei ihan vaeltelun. Tänään jo kuljin jonkin matkaa, kun oli pilvistä ja tiet sulat lähes kaikkialla.

29.3.2019
Tänään oli ulkona kaunista mutta jonkin verran kosteaa, ja jotenkin se kuvastui tähän sävelmäänkin, vaikka aihe on auringonpaisteläikän lämpö.

31.3.2019   "
Tuo jälkimmäinen on toukokuumainen, kostea viiston auringonpaisteinen tai venäläismäinen ja vaatii kai, ettei ihan vain nojaa kevääseen yrittäen elää sen varassa, vaan että elämässä on jotakin muuta sisältöä, arvostamaansa kukkeaa, mihin kevät vertautuu erilaisena mutta sointuisana."

1. huhtikuuta 2019
Haluaisin erityisesti säveltää huhtikuun osioon vuodenaikakirjoitukseeni säiden ja sisätilojen ohjeita, mutta olen pelännyt, että se olisi hankalaa, sillä huhtikuussa tulee monelta muulta vaikutteena huonoa mielialaa. Ja niin aloitin heti ekana päivänä.Ei ne tuloksen niin kummosia ole sävelminä,mutta jotakin kumminkin, olen tyytyväinen. Ja huojentunut.




Huhtikuussa on se ero maaliskuuhun, että jotkut ovat kovin palikkajärkisiä huhtikuussa, ja niin konkreettinen taso pitää pitää selkeästi mukana sävelmässä, esim. askelten rytmin myötä, ja selittää, miten näköaistin ja tunnelmatajun varassa havaittu maisema luo monimutkisempiin asioihin selkeän konkreettisen rakenteen, niin vasta sitten kauniit asiat tuntuvat olevan ulottuvilla, ymmärryksen tukemia. Siksi luulen, että huhtikuuhun tarvitaan joitain tällaisia perustason elämisen ohjeita, eikä vain laulukirjan hienouksia, joissa on monta taitoa osattava samaan aikaan, jotta ne saa toimimaan elämässään.

2. huhtikuuta 2019   Eilisiltana myöhään koirani ottivat miettiäkseen lämmön palautumista kehoon, kenties siksi,e ttä olin vähää aiemmin antanut niille maitoa, ehkä niillä oli kylmä. Yritin säveltää aiheesta jotakin, mutten niin onnistunut. Lisäsin sen kumminkin tuohon vuodenaikakirjoitukseen, kun se tuntui aiheena sopivan huhtikuulle, niin kuin koirani ehdottivat.





Sitä tässä mietin, kun aluksi oli näissä sävelmänkappaleissa paljon enemmän näkemystä säveltämisen taidosta, ettei nuotinkirjoitus ("write music" nettihaku) nettisivuston Noteflight vaikute ollut niin edullista sävellystaidolle, vaan pikemminkin säveltämisestä tai soittamisesta haaveilevien vaikute, jossa ei taitoa niin ole, on jotenkin miettimismäisempää, tyhjän paperin tuijottamisen tunnelmaista, ei kokemuksellisesti rikasta viisasta elämää, josta kaikille sopiva teema poimia, muutama sellainen ja koostaa niistä kappale, kuten omassa musiikkinäkemyksessäni, joka on pikkulintuvaikutteinen ja puista pitävän näkökulma.
Mutta silleen hyvä tuo Noteflight, kun sieltä sai kokeiluversion, niin ilmaiseksi saa aina kymmenen nuottia tehdä ja kokeeksi kuukaudessa miten monta vain, mikä sopii hyvin tähän, jos huhtikuuta varten juuri yritän säveltää, paitsi, että huhtikuun loppu ja toukokuun alku lehtien tuloon asti eivät enää ehdi mukaan, jollei osta lisäkuukautta.


4.4.2019    "Kevät ei kai suju kovin hyvin nojaamalla kevääseen vaan olisi oltava muutakin sisältöä elämässä, arvostamaansa kukkeaa, mihin kevät vertautuu erilaisena mutta sointuisana. Näin syntyy ainakin osa kevätklisheiden mukaisesta keväästä.
"

"
Jos keväinen maisema on liian karu, konkreettinen, ruma, palikkajärkisen tasoinen, epäviisaasti elämisen tunnelmainen, niin konkreettisen katselemisen perustason kanssa kannattaa käyttää elämisen arkijärkistä tasoa yhdessä näköaistin aj tunnelmatajun kanssa, niin tunnelmataju yhdessä nähdyn rakennehahmotuksen kanssa kuvaa konkreettisesti monimutkaisemmatkin ilmiöt, jolloin mm kauneus on elämän jonkun puolen tai jonkin osan piirre, jonka ilmiön kuvaa arkiärki. "

5.4.2019






la 6. huhtikuuta 2019
Olen tuuminut, että yksi, mitä olisi kiva säveltää huhtikuusta, on osin märkä hiekkainen tie, kun se on ihan nätti ja kiva kulkea, mutta tänä aamuna sitten yritin ja se oli vain muistikuvan varassa, ei des eiliseltä vaan toissapäivältä tai aiemmin. Niin etten oikein tiedä, menikö pieleen, kun aamulla ei ainakaan ollut sellaista ulkona. Riitasointukin on ongelmnana, mutta kun minusta hiekkatie on hiukan sentapaisen oloinen, ei kun hiekkainen asfalttitie.
Tuo nyt kumminkin tuntuisi menevän blogikirjoitukseni ikävimpien kuolleen ruohikon kuvien kanssa paremmin kuin pelkät kuvat yksinään.

su 7. huhtikuuta 2019


ti 9.4.2019

Tää säveltämisen tapa on sellanen,että on hetki, jollaon tietty meininki ja tunnelma, aiheensa kuten tämä tapa elää säät, ja sitä elän tavalllisen elämän virran osana, ja kiinnitän huomioni etenkin tunnelmaan, meininkiin, sen kauneuteen, vetovoimatekijöihin, ja kuulostelen, mitä se olisi sävelinä, minkä korkuisia ja mikä rytmi, mitkä olisivat pitkiäja mitkälyhyitä säveliä.En tiedä,johtuuko siitä, että olen aloittelija, mutta aluksi on tunnelma, se soi jotenkin, mutta kun yritän kuulostella sävelkorkeuksia, niin hukkaan tunnelmaa liiaksi ja kuulostelen vain, että tossa kohden oli noi sävelkorkeudet ja suunnilleen noin pitkään soivat, mutta kumminkin siitä tuntuu saavan sävelmänpätkän. Mutta ihan yht'äkkiä muun elämän keskeltä ei voi hypätä säveltämään,koska aihe ei ole silloin niin selvästi mielessä eikä se ole niin keskeinen, ja taustanakin tarttee olla tavallinen elämä eikä sellainen, joka on vain yhdellä tai harvalla, niin että viisi minuuttia häiriötöntä sitä ennen on minimi, usein ei riitä, ja muita asioita ei saa sinä päivänä kovin vahvasti pyöriä mielessä, kuten vaikka eilen en voinut säveltää, kun kävinäänestämässä eduskuntavaaleissa ja koko päivässä oli poliittisten puolueiden meininkiä, vaikkei se ole oma osaamisalueeni.

10. huhtikuuta 2019   Tuossa eilisessä sävelmänpätkässä maisema oli kaunis mutta jonkin verran vetinen, jolloin ei tullut rytmiä sävewlmään vaan kuin lumihile kimaltelee kaikki samanpituisia lyhyitä säveliä, vähän kuin hipaistuja vain. Oli maisema lähellä ja maisema kauempana.

Asun auringonpuoleisessa huoneistossa, jossa paistaa aurinko kesälläkoko päivän ikkunaani niin, että asunnossa on kamalan kuuma, eikä ole rahaa vaihtaa asuntoa johonkin tavalliseen, niin etten voi tehdä kesäkaudella yhtään tavallista Suomen säiden elämistä käsittelevää sävelmää, vaikka kiva olisi, jos nyt keväällä opin säveltämään. Mutta toisaalta blogini kaipaakin apua juuri siihen asti, kun puihin tulee lehdet ja kesään on olemassa laulukirjoissa ja youtubessa oikeita hienoja lauluja, etenkin rakkauslauluja, niin että kai hyvä näin.
Periaatteessahan, jos on asunto liian kuuma Suomen oloihin, niin voisi luulla, että voisi säveltää jotakin suomalaiseen osaamiseen pohjautuvaa ulkomaalaisille, mutta silloinhan sisätila on lämmin ja heillä kenties viilennetty, ja niin he taas kerran luulisivat, että sisätilat vastaavat ulkoilmaa. Kanssa jos kesä ja vehreys on ykis aihe, niin sitä on eri määrä Suomessa ja eron ottaminen huomioon kysyy kai suurempaa etäisyyttä suomalaisiin lauluihin, elämäntapoihin, huomion tyyppiin yms. Niin, ettei kai kuumassa asunnossa asuessa voi säveltää ulkomaita ajatellen, luulen. Vaikka kai se on niin, että jos tässä asun, niin tulen kokeilleeksi, mutten tiedä, onko se kovin epäviisasta.

12. huhtikuuta 2019   Samalta päivältä kuin tuo Wet snow, on osin epäonnistunut kevään vesisadetta musituttavan raemaisen lumisateen kuvaus, missä oli kaunis valo, tai aika kaunis. Mutta siinä oli liian erikoinen aihe, paikka pyörätien alun lähellä tuli jotenkin mukaan ja puuttui kuvaus maisemassa elämisestä ja katselin vain lumipallukoiden putoilemista, valoa niissä.

sunnuntaina 14. huhtikuuta 2019   Sula tie houkuttaa juoksupyrähdyksiin. Muttei nyt ollut niin kamalan hyvä vire ja toinen koirani on laiska juoksemaan, hiekka haittaa sen tassuja. Mutta jotenkin nyt huhtikuussa on se olo, että ellei heti yritä säveltää jotakin, niin ehkä jää koko juttu säveltämättä, usein on se olo, että huhtikuun loppu jostakin lähtien jää kokonaan säveltmättä, vaikken niin itse ole yleensä kärsinyt säistä tai maisemien ankeudesta.

Säveltämään oppimisesta katso tämän blogin kohta Tunnelman inspiroima laulu (huhtikuu 2017?), ja tuon saman blogin kuin vuodenaikakirjoitukseni kohta terveistä elämäntavoista, joka tosin on kamalan pitkä mutta opettaa soivaa elämänkoekemusta.

to 18.4.2019, pääsiäinen
Toissapäivänä tein kaksi asfalttiaiheista: yhden kaupunkimaiseman ja yhden, kun puiden varjot olivat aamulla kauniisti asfaltilla:

Näistä jäi liian asfaltinmakuinen mieli, ja niin seuraavana aamuna eli eilen sävelsin jotakin kuolleen heinän seassa jo olevista vihreistä kasveista:
Ja niin tulin säveltäneeksi useamman sävelmänpätkän kevätaiheista, mutta niin tuntui urakkani olevan ohitse. Syreenin silmusta jäi hyvä vaikute, mutta viimeisimmästä kukka-aiheisesta huono ja nyt mietin,ottaisinko sen pois blogistani. Mutta muuten ei kai välttämättä tarvitse säveltää lisää, jos ei välttämättä osaa tunteenomaisemmista aiheista, kun ei niistä ole yhtään sävellyskokemusta, mutta voisihan senkin oppia niin kuin nämä muutykin. Heräävä luonto olisi hieno aihe!




Otin tuon kukat kylmässä -sävelmänpätkän pois vuodenaikakirjoituksestani.
Eilen ja kentie stoissapäivänäkin oli säveltäminen kuin sompailemista, nuotinnusta, ei kokemuksellisesti vahvaa vaan kuin nuotinkirjoitusnettisaitin vaikutetta tms, tai sitten sävellysaiheesta tulee monelta juuri sellainen vaikute, moni osaa sen verran, aina jotkut jossakin.

su 21.4.2019 pääsiäissunnuntai
Eilen ruoho jo ulkona vihersi ja tänään on ensimmäisessä pienessä puussa lehdet tai vihreitä kukkia, niin kuin muinakin vuosina tässä asuessani. En usko, että sävelmänpätkiäni enää tähän vaiheeseen kevättä vuodenaikakirjoituksessani tarvitaan, kun ihmisten luontokokemus on positiivisempi. Jotenkin haikean karvaalta tuntuu lopettaa, kun arvelin jatkavani vielälähes kuukauden pidempään, mutta kai myöhemmin voi yrittää opetella tekemään laulun, jonkin kiehtovammanv uodenajan tyyppisen, enemmän tunneviisaan kuin huhtikuun palikkajärkisyys yms.

http://finnishskills.blogspot.com/2014/11/living-with-seasons.html
http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html





Kauheen haikee ja kasvasteleva olo, kun sävellysurakkani loppui. Jään pitkäksi aikaa katsomaan blogini sivuja, joissa on kuva ja nuotti jotenkin nätisti, etenkin tätä eilistä kukan kuvaa. Voiskohan tehdä vaikka tähän blogiin tai uuteen tekstejä, joissa olisi kivoja kuvia ja uusia nuotteja? Kun en kumminkaan sävellyksilläni vedä vertoja ukkien ja uuden ruohon tenholle. Tän'ään jo jokin aikainen puu vihersi, joka vuosi sama pieni puu ensimmäisenä.

Säveltämään oppimisesta katso etenkin kirjoitukseni http://musiikkipaivakirja.blogspot.com/2017/04/tunnelman-inspiroima-laulu.html  . Opettele se itsetarkoituksellisena kiehtovana taitona...
Syntyneet sävelmät voi laulella ja äänittää tai soittaa soittemella ja äänittää. Kosketinsoittimissa on usein näyttöruudullinen musiikinopetustoiminta, joka näyttää, mitkä sävelet ovat soineet äänitetyssä kappaleessa, ja niin oma sävellys on helppo saada nuotinnettua. Eli tarvitaan nauhuri, nuottipaperia, luultavasti soitin ja netin ilmainen "write music"-haulla löytyvä nuotinkirjoitusohjelma, jotta olisi ihan valmis nuotti.



tiistai 26. maaliskuuta 2019

Lavakarismasta

Olikohan viime- vai toissakesänä, kun täällä Savonlinnassa oli jokakesäiset opperajuhlat meneillään, niin oli paikallislehdessä Itä_savossa juttua jostakin oopperasta, että oli jonkun aiemman vuoden tangokuningas yhdessä päärooleista, ja kuvia kanssa. Jäi jotenkin mieleen ja seuraavana päivänä kiinnitin huomiota, kun naapurustossa asuva vanha mies oli ajeluttanut hiuksensa ja vaihtanut tyyliä nuorekkaammaksi, oli paljolti samannäköinen, ja kun sitä mietin, niin onko lavakarisma, upea ilmapiiri lauluesityksessä samantapaista kuin yli kuusikymppisen, mahdollisesti vanhemmankin miehen olemuksen näkemyksellisyys ja tunnelmallisuus? Jos siis erehtyy esiintyjän iästä vaikkapa kolmekymmentä vuotta, niin onko esitys todella upea? Onhan vanhuksella ne hyvät puolet, se vain on tavanomaisempaa vanhalla iällä. Jotenkin hieno näkemys vanhusten viisauden määrästä kumminkin.

tiistai 19. maaliskuuta 2019

Säveltämisestä jotakin

Kirjoitin tämän aluksi edellisen kohdan perään, kun on samantapaisen kuuloinen aihe, mutta kyllä tmä taitaa pikemminkin eri aihe olla.

19. maaliskuuta 2019   Tässä joku päivä mietin, voiko omalla lähestymistavallaan, elämäntavallaan yms valita esim, paljonko on luontoa tai jotakin rakastamaansa asiaa elinympäristössään, ja mietin, voisiko siitä tehdä laulun, ja niin kokeilin, vaikka oli musiikin kannalta huono päivä, jotenkin monotoninen, mutta niin sävelmän palasesta tuli pidempi, jo laulun pituusluokkaa ainakin lähes tulkoon:

Löysin netistä nuotinkirjoitusnettisivut, mutta jotenkin jäi vähemmän näkemyksellinen olo niistä, kuin ne olisivat paljolti nuoteista haaveilevien eikä juuri säveltämisen hetken tuomia, mutta niin jäin miettimään, että olisi kiva saada kommunikaatioyhteys sävellystaitoisiin, ja jotakin se toi näkemystä ja jotakin taas katosi, kuin moni pakertaisi eikä olisi niin kerrottavaa, vahvanhenkisiä hetkiä ja niiden tyyppistä elämänviisautta.

Olen tehnyt vuodenaikablogia ja siitä kevätosio jotenkin ontuu tai sitten juuri täällä Savonlinnassa ei osata kevättä. Mutta niin eksyin tekemään tänään sävelmän kivemmasta tavasta hahmottaa loskasää:

http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html
http://finnishskills.blogspot.com/2014/11/living-with-seasons.html

* * *

23.3.2019   Sitä mietin tuota loskasään ohjetta säveltäessäni ja kanssa siitä seuraavaa öaihdutusohjetta laittaessani sävelten keilelle, että pitäisi olla säveltäessä elämän elementti yleisellä tasolla ja sen tunnelman ja meiningin mukaan säveltäisi sen suunnilleen keskikohdiltaan niin, että se kertoisi, millainen tuo ilmiö maailmassa yleensä on ja miten siihenliittyviä taitoja oppii eli mikä on noiden taitojen meininki. Niin ei olisi liian henkilökohtainen tai sattumanvaranen tyyli vaan jotenkin sivistävää kuulijalle, jotenkin hyvälaatuisesti valittu. Mutten sitten tiedä, kun nuo ovat ohjeita molemmat, että miten jos haluaa elämisen meiningin lauluun, niin onko tuo näkemys oltava hetken havainnoissa yhtenä ulottuvuutena vai täytyykö vain sovinnolla säveltää erityyppinen laulu tai sävelmänpätkä.
Tuo laihdutusohje ei ole sävelmä, kun siinä ei tuo liikaan läskiin viittaava pätkä ole tavoitteenomainen niin kuin sävelmissä yleensä kuuluisi olla vaan vain viittaa tunnistamistarkoituksessa.