torstai 15. kesäkuuta 2017

Sibeliuksesta

Lainasin kirjastosta kirjan Tuusulanjärven taiteilijaelämää, missä siis mm Juhani Aholla, Järnefeltillä ja Sibeliuksella oli talonsa järven rannalla. Sibeliuksen Ainolan kuvissa silmääni pisti, että koti oli sisustettu kuin taiteen kuulijan musiikkielämystä varten, mm. ikkuna leveä ja matala ja sivuilla verhot edessä ja vain keskeltä auki vehreään luontoon: kuin ankeampaa elämää elävän musiikkikokemus voisi olla parhaimmillaan. Tai että tuolien tyyli toi mieleen orkesterimuusikot, jotka toivat musiikin kuulijoiden ulottuville, kuin Sibelius olisi vakavissaan miettinyt, miten nämä ammattilaiset saisi tuomaan hyvän musiikkielämyksen tavalliselle kansalle ja taiteen harrastajille. Pikkupöydällä oli rasia kuin huolettomasti laitettu kotoisa, kuin gramofoni ja päällä kolme taunua kuin postikortit ihan erilaisia kuin jonkun radiosta kuulemat kivat musiikkikappaleet. Ulkokuvasta näkyvät ikkunanpuitteet, sisimpänä valkoiset puitteet kuin varttuneemman hyvälaatuisuus, elämänviisaudet yms, niiden ympärillä tummat vuorilaudat kuin nuoremman väen perspektiivin ankeus ja matala taso, kuin rätsistyyppisen miehen, joka käyttää huonomman taitotason höysteenä ytyjä viisaan näkemyksen kimpaleita. Ja siinä ympärillä valkea talo kuin yhteiskunnan sivistynyt näkökulma, jota ihmiset tuppaavta mm lehdistä opiskelemaan ja rvoistamaan. No, en ole vielä pidemmälle lukenut, mutta tästä saa vaikutelman, ettei sävellystaito ollut sibeliuksen yksinomaa, vaan Sibelius erikoistui taideteosten muotoilemiseen suurelle kuulijakunnalle, joka koostui etenkin niistä nuoremmista, joille taide ja syvällinen viisaus olivat elämäntavalle edelleen etäisiä.
(Sisustamisesta tuli mieleeni sisustamisen taidosta kirjoittamani ohje http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2015/08/sisustamisesta-yms.html , vähän taiteilijakodin suuntaan olen siinä tavoitellut.)
(Elämänkokemuksen saamisesta soimaan olen kirjoittanut pitkästi http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html . Säveltämisen taito on tuosta tunnelmasävyjen musiikista vain aiheen tai muutaman poimimista kerrallaan siten kuin laulukin tms voi kuvata elämänkokemuksen eri puolia, ja esim. laulaen nauhurille, siitä soittimelle ja soittimelta helppo saada nuoteiksi.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti