torstai 16. tammikuuta 2020

Onko muusikoiden asema sittenkään niin vankka kuin luulisi

Tässä alkuviikosta tuli jostakin tunnelma kuin sävelmääni Fog, big drops falling from tree branches, around 0C olisi soitettu Pohjois-Kiinan radiossa, koska aiheena ydinpommin sureminen kiinnosti siellä. Ja jonkin ajan kuluttua tunnelma kuin siellä yöradiossa olisi soitettu kevätaiheisia sävelmänpätkiäni, tunnelma kevään valosta niistä. Että tavallaan olin ihastunut, tuntui suurelta ja hienolta, että sellaista. Mutta sen myötä tuli myös hutera olo, kuin maineeni olisi ollut sen varassa, että joku nuori mies sanoo musiikistani, että niin, sehän on musiikkia, tuota, mitä siitä. Ettei se, mitä musiikkini viesti, ollut niina rtikuloitu. Kuitenkin siitä näkyi oppivan jonkinlaista puiden tapaa olla sotilas, tai ainakin sellaista myös ympäristöstäni ja paikallislehden joistakin kuvista alkoi löytyä, että tavallaan se kommunikoi paljon ja jopa onnistuneesti, aj tavalaan jäi ihan hämärän peittoon ja ohueksti, että mikä siinä oli kunnollista. Jäi tunne, ettei ole helppo olle pelkkä säveltäjä, vaan kirjoittajan ammattiani tarvitaan myös, jotta tietäisi, ettämikä on kunnollista ja miten näitä oppii, ja voi jälkikäteen varmistaa, ett'miten tää meni. Luulen, että muusikoilla yleensäkin tarttis olla nettisivuillaan tms oma muu ammattinsa tai mieliharrastuksensa esiteltynä, että tällainen ihminen tuottaa tälleen kunnollista, tällaseen paikkaan maailmankuvassa sopii ja tällasta elämänviisautta opettaa, tässä jotakin ja lauluillaan lisää. Mutta ettei voisi niputtaa kaikkia muusikoita yhteen että tässä nää huterot kummajaiset, vaan tarttis kunkin olla oman elämänalansa ja ihmistyypinsä kukkanen, komistus, tuon elämänalan ylpeyden aiheita jos laatu on huippuhyvä, niin kuin kai ihmisluonnon mukaan soivuus on hyvin sujuvan tekemisenpiirre. Mutta osahan on näyttelijöitä, mutat kai näyttelij'lläkin on elämänkoekmusta, voi soittaa tai laulaa kivasti sen ja sen asian mieleen tuovan kappaleen. Mutta yleensähän musiikin arvostus liittyy siihen, että oikeasti osaa, että elämässä tavalliset asiat sujuvat taidon ja elämänviisauden myötä niin hyvin että soivat ja tempaavat mukaansa hyvin sujuvaan elämään.Mutta se vbiisaus on kaikilla eri. Jokin siitä voi olla monelle sopivaa,mutta jos haluaa tarkalleen tietynlaista tietylle alalle, niin eikai se ylssnäs ovi niin laajalle ryhmälle, mutta esim. tunneviisaus,säät, atidokkuus yms voivat sopia, mutteis iis näytteleminen ja ihan pelkkä esittäminen.

22.1.2020   Katsoin eilen netistä, minkä verran Teosto-korvauksia voisi säveltäjä saada, jos hänen sävellyksiäänsoitetaan radiossa. Jos ymmärsin oikein, ensin olisi pitänyt liittyäö Teostoon, mikä olisi maksanut 100 euroa, ja sitten olisi radiosoitoista saanut korvausta noin euron per minuutti, joka minun tapauksessani (keävtaiheisia sävelmänpäktiä + jotakin muuta) olisi voinut tuoda ehkö 10 euroa vuodessa, mikä meinaa,että silloin olisi alkupanostukseni maksanut itsensä takaisin kymmenessä vuodessa. Eli tuloja ei voi saada, ja oikeuksien luovuttaminen Teostolle kuulostaa kyseenalaiselta. Kuitenkin ihmiset arvostavat musiikiia ja toivovat, että musiikin avulla voisi elää, esim. luulevat, että voi elää osapäivätyön verran. En olettanut voivani saada paljon teosto-korvauksia, mutta toivoin, että Kela-tien päälle voisi saada silloin tällöin jotakin, esim. vuodessa sata euroa, niin että jotkut isommat hankinnat, joita vähävarainen tarvitsee, tulisivat helpommiksi. Mitä esim. kansamnterveu´yteen vaikuttaisi, jos kymmenesosa lääkäreistä (siis palkat ohjattaisiin eri tarkoitukseen) korvattaisiin muusikoilla ja kai näkemyksellisillä kirjoittajilla (lähinnä 60+-vuotiailla) yms? Katselin eilen YouTube-musiikkivideoita, vanhoja suosikkejani ja jokin stadionkonsertti jättipohtimaan, oletetaanko muusikot niin rikkaiksi, kun musiikki on kukkeaa, että tavallinen ihminen toivoo, etteivät olisi niin paljon keskivertopalkansaajaa rikkaampia, ettei tavalline  opsikelija tms voiis olla tekemisissä heidän kanssaan. Onhan vaikkapa 10 euron Teostokorvauksen sijasta kevät sinällään kivempi kokemus, kukkeampi kuin tuo rahamäärä,mutat silti tarvitsisin arhaa tavallisiin hankintoihin. On ikävää, että ison kaliiberin ihmisten työt ovat palkattomia, mikä johtaa mm vanhusten vähävaraisuuteen ja tarkoittaa, ettei markkinatapous toimi yhteiseksi hyväksi niin hyvin kuin mikä oli ideana.

* * *

28.3.2020

"
Hei
Olin tänä vuonna hakenut apurahaa säveltämiseen yhdeksi kuukaudeksi
ensi kesänä, mutta nyt tuli päätös ja en saanut.
Yst. terv. Hannele

28. maaliskuuta 2020 klo 16.43


Hei
Kun sain tuon kielteisen apurahapäätöksen, niin samalla tuntui kuin
maailmassa tai ainakin Suomessa olisi koronatilanne huojentunut. Voiko
se olla niin iso juttu? Katsos kun Euroviisut on iso juttu ja maailman
kansojen kyky elää harmoniassa, ja se jos kevät menee kivemmin kuin
aiemmin. Niin se voi olla tavallaan kamalan iso juttu, mutta miksi se
sitten epidemiaan vaikuttaisi? Mutta samalla huojentui vaikutelma
siitä, miten kaunista musiikkia voiis tehdä. Apurahasta tuli vaikute
kuin Valvoon Kohta kesä voi alkaa (vai mikä sen nimi nyt olikaan)
olisi apurahansaajan säveltämä ja huono tunnelma juuri paurahan
vaikutusta, kun taas jos vain kulkee ulkona kevättä seuraamassa, niin
luulisi,e ttä sellaisesta voi ihan kivan sä'velmän tehdä,muttei siitä
saa yhtään rahaa.
Yst. terv. Hannele
 "

14.9.2021   "
Uutisissa kerrottiin, että sanoittaha Junnu Vainion muistoksi istutettu jo 10cm paksu saarnipuu oli tuhottu. Kuvassa näkyi jäljellä vain suora runko ja myutama harva lehtihuisku, kuin olisi sanoittajan elämästä jätetty vain lsulut, mutta varmaan elämä on ollut laajalti soiva ja monella tapaa osaavainen ja elämänviisas, elämänmakuinen. Muetin, että niinkö minun elämälleni nyt on käynyt, kun en osaa oikein mutään. Äitipuoleni olisi varmaankin halunnyt jättää vain matukan laskyt, vaikka olen tehnyt monenlaista muuta hienoa ja matikkaa vain pänttäsin pakotettuna, en omannut siinä kummempia lahjoja, rahjustin vain. Vaikka toisaalta oonhan nyt nukkumisrn lisäksi lukenut uutisia ja kattonu nettivideoita, että onhan sekin jotakin, vaikken niin fiksu ole ollut enkä psljoakaan saamut aikaan.
Yst terv. Hannele"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti