maanantai 18. tammikuuta 2021

Onko musiikkibisneksessä tilaa?

 Savonlinnassa kun olen asunut ja harrastanut musiikkia, niin käsitykseni musiikin alalle ryhtymisen esteistä on muuttunut. Esim. jos katselee kaupan halpoja kunnollisia tuotteita, niin niissä on muutaman euron hintaan materiaalit, työ, suunnittelu, kuljetus, varastointi ja myyntikulut, eli paljoa ei jää tekilöille, jos sitten miutään, ja kumminkin tuotteen tarttis olla mm paikkakunnalle sovitettu eikä mikä tahansa tuote. Musiikissa on varmaankin sama: rahavirtoja ei vain ole, eli kaikki on tehtävä ilmaiseksi, ja silloin musiikkibisneksessä voi olal paikka monelle, kunhan musiikki vain on ilmaiseksi saatavilla ja siitä jotenkin saa selville, mitä se on ja kenelle sopii.

Luulen, että joskus joku välittäjä tms voi saada musiikista rahaa, muttei yleensä tekijä, jolleis itten sattuman kaupaa samalla kertaa. Musiikissa voi olla jokin hyvä pouoli, miksi se sopii jollekin ryhmälle, joka usein on kai rahallisen hyödyn kyseessä ollen jokin ihan muuryhmä, esim. itse joskus tykkäsin T-rex-yhtyeestä, kun siinä oli niin energinen jaksavainen rytmi - kampaajan kuulositen kiinalaisten musiikkia suomalaisille, eli ei sitä varmaan tekijälle itselleen tulisi mieleen, mutta jollekin musiikkia etsivälle välittäjällekyllä.Usein tuollaiset hyvät puolet ovat sen varassa,mihinammatti-ja kulttuuriryhmään musiikin tekijä kuuluu, missä hän on jaksavainen ja omaperäinen, ja se on usein jotakin ihan muuta kuin hänen lokeronsa, eli kuluttajat olisivat kaukaisia ryhmiä. Muuten esille pääsisi kai ilmaisella hyvällä musiikilla, joka on netissä vapaasti saatavilla musiikkiaiheisin hakusanoin.

 * * *

1.4.2021   En musiikin alaa niin hyvin tunne  mutta välistä siitä saa vaikutelman, että olisi kova kilpailu ja välistä rikollisinkin keinoin. Mutta sitten taas jos miettii jotakuta, jolla on sillä alalla ihan hyvin asemaa  niin vaikuttaa, ettei heillä niin kova kilpailu ole vaan heillä on paikka omana itsenään musiikin alalla, eli ihmiseztä näkyidi olevan kiinni. Ylipäätään en tajua miksi koku laulaja tms kilpailiso ihan eri tyypin laulajan kanssa verissä päin, kun heille on tottakai erilainen tilaus, eivät he oikeasti kilpaile keskenään. On kamalan åaljon eri ihmisryhmiä, jotka kukin haluavat itselleen sopivaa musiikkia, esim. työssä käyvät nuoret aikuiset  mille aloille suuntautuneita, miltä taustalta, mistä pitävät, miten haluvat elää, mistä kulttuurivaikutteista ovay harrastuneita, mikä on heidän taitotasonsa, arvonsa, harrastuksensa, åaikkakuntansa, elämänvaiheensa, jne. Kaikki nuo tarvitsevat paljon musiikkia  omalle ryhmälleen sopivaa, eivätkä buo laulajat jne kilpaile toisten ryhmien kanssa oikeasri  luulen, vaikka kai heistä jotkut luulevat niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti